11/11/2022

Jak vybrat NOVÝ POČÍTAČ?

Při výběru nového počítače se často stává že lidé přesně neví jaký počítač potřebují nebo si nejsou jisti svou volbou. Protože se jednoduše ztratí v široké nabídce hotových sestav, kde je navíc ještě každý počítač zahalen velkým množstvím parametrů..

Při výběru nového počítače se často stává že lidé přesně neví jaký počítač potřebují nebo si nejsou jisti svou volbou. Protože se jednoduše ztratí v široké nabídce hotových sestav, kde je navíc ještě každý počítač zahalen velkým množstvím parametrů, které vlastně přímo neříkají nic o výkonu, životnosti a kvalitě. Proto je tak těžké určit tu správnou konfiguraci. Bohužel je pak časté, že si lidé kupují počítače které výkonově neodpovídají jejich potřebám, jsou nevyvážené nebo nekvalitní, tím pak dochází k nespokojenosti a neefektivnímu využití finančních prostředků.

Proto je naprosto klíčové si stanovit několik základních otázek a podle toho pak počítač vybrat. Především to je účel použití, kde je nutno specifikovat přesně jaké hry či aplikace bude uživatel hrát a využívat a jakého výkonu v nich potřebuje dosáhnout. Nesmíme opomenout ani životnost a to fyzickou i morální, případné možnosti upgradu a variabilitu platformy. A tento celek poté napasovat na stanovený rozpočet, udělat případné kompromisy, reflektovat další specifické požadavky (hlučnost, design, konektivita, rozměry atd..) a to tak aby bylo dosaženo optimálního výsledku.

Kvalitní návrh počítačové sestavy se tak bez hlubších znalostí a zkušeností neobejde. A proto je potřeba se před koupí nového počítače vždy rozmyslet jaká varianta je ta nejvhodnější a nákup neuspěchat. Nesprávnou volbou pak riskujeme vznik zbytečných komplikací v podobě vracení, úpravy konfigurace a jiných komplikací, které nás stojí čas, peníze a přidělají akorát starosti, nehledě na to že budeme nespokojeni.

V případě že si nevíte rady, nejste si jistí nebo jen nechcete ztrácet čas studováním a vybíráním počítače, můžete naštěstí celý proces delegovat a nechat si sestavu navrhnout a sestavit na míru.

Jak tedy postupovat při výběru počítače?

Velmi rád bych zde napsal přesný postup jak vybrat počítač, ale takový návod bohužel nejde předat univerzálně komukoliv bez znalostí problematiky. A bohužel i vysvětlit základy a zasvětit do celé problematiky by vydalo na mnohem víc než jeden článek, bylo by to spíše na knihu. Proto zde můžu napsat pouze tyto obecné kroky, které nemusí být pro každého srozumitelné.


1. Stanovit cenové rozpětí.


2. Specifikovat hlavní (nejdůležitější) účel využití. To může být např. konkrétní software, nebo konkrétní hra a výkon který v nich má být dosažen při určitém nastavení (rozlišení obrazovky aj.).


3. Udělat rešerši a najít vhodný HW pro stanovený účel využití (v této fázi především procesor a grafickou kartu) V praxi to znamená detailně prostudovat desítky testů a recenzí z různých zdrojů a vybrat nejvhodnější kombinaci s ohledem na cenu, výkon, životnost a provozní vlastnosti.


4. Stanovit nároky na operační paměť a pevný disk. Opět podle účelu využití a rozpočtu.


5.  Vybrat nejvhodnější čipset resp. přímo základní desku. Opět vyžaduje sběr informací a následnou analýzu.


6. Nyní už návrh dostává konkrétnější podobu. V této fázi se analyzuje celý funkční celek a hledají se body jak dosáhnout co nejlepšího poměru cena / výkon / kvalita. Porovnání cen dodavatelů, vyhledávání alternativních komponent atd...


7. V tomto bodě už je jasná a konkrétní představa. V případě koupě hotové sestavy, lze již hledat konkrétní kus. V případě stavby svépomocí, objednávka komponent.


8. Hotovou sestavu již máte doma. V případě stavby svépomocí začíná druhé kolo procesu.


V každém kroku se skrývá mnoho nuancí, které nelze jedním článkem předat. Všechny kroky jsou navíc úzce propojeny a pro jejich pochopení je už potřeba hlubších znalostí a celkového přehledu v této problematice. Proto se bohužel univerzální rady hledají jen velmi těžko.


Ale přeci jenom Vám můžu doporučit obecný postup, díky kterému se vyhnete tomu nejhoršímu, ale i tak to není ideální řešení a jsou tam stále nějaká rizika a bude už vyžadovat nějakou znalost.


Stanovte si cenový strop, například 25 000,- Kč a prohledejte co nejvíce nabídek počítačů. Z nabídek vyberte ty s nejlepší kombinací procesoru a grafické karty, tzn. že se zaměříte aby v dané konfiguraci byl co nejvyšší model procesoru a grafické karty.  Tyto počítače dále porovnáte mezi sebou na základě velikosti (případně i typu) pevného disku a velikosti operačních pamětí. Dále už je pouze volitelný krok, kde byste mohli vylučovací metodou vyřadit další, podle kvality zdroje, modelu základní desky, skříně, chlazení aj., ale k tomu už jsou potřeba další hlubší znalosti.


V praxi to bude vypadat takto. V cenové hladině max. 25 000,- Kč najdete počítače s touto kombinací procesoru a grafické karty.


Nabídky které jsem namátkou našel u českých prodejců k 17.2.2022:


1. Ryzen 5600G + gtx 1650 - 23 990,- Kč


2. i5 12400F + gtx 1650 23 990,- Kč


3. Ryzen 5700G + igpu VEGA8 - 23 990,- Kč


4. i5 11400f + gtx 1650 - 23 990,- Kč


5. i5 10400f + gtx 1660 - 25 490,- Kč


6. i3 10100f + gtx 1650 - 21 990,- Kč


Na těchto sestavách lze vidět že nejvýkonnější procesor má sestava 3 a 2 (byť jedno z nich je 8 jádro, člověk by si myslel že bude výkonnější, není tomu tak úplně pravda a v tom právě číhají nástrahy při výběru vhodné konfigurace)


Sestavu 3, ale rovnou vyloučíme protože má pouze integrovanou grafiku, byť jednu z nejlepších, výkonově však na gtx 1650 nemá.


Srovnání uděláme i dle grafických karet, nejvýkonnější kartu má sestava 5 s gtx 1660.  "A já už třeba vím že k ní i5 10400f stačí a nejedná se o bottleneck." Vy byste museli projít řadu testů, ale obecně doporučuji dávat přednost spíše sestavám s výkonnějším gpu.


Zbyla nám tedy sestava č.3 a 5. Jedná má výkonnější procesor a druhá grafickou kartu.

Z hlediska celkového výkonu vybereme sestavu č.5, jenže jedná se už o starší platformu s LGA 1200 a z toho plyne několik věcí, které je potřeba promyslet.


Výše je ilustrován základní postup při výběru konfigurace, ale pro určení výkonu procesoru a grafické karty, optimálně jejich kombinace, budete však muset prostudovat řadu testů a udělat si alespoň základní přehled. Teoreticky se můžete odpíchnout od ceny jednotlivých komponent, ale to bohužel není vůbec spolehlivé, stejně jako to, že 6 jádro může být výkonnější než 8 jádro :)