25/11/2023

Jak vybrat Herní PC? Jaké vybrat komponenty? Kompletní aktualizovaný přehled 2023

Tohle je 5 důvodu, proč byste měli věnovat pozornost výběru komponent!

Ať už kupujete složený počítač, nebo si budete herní pc skládat sami. Výběr musí být maximálně pečlivý. Nikoliv nahodilý. Jinak se vystavujete riziku nepříjemností, které přináší zklamání a stojí zbytečně hodně peněz, často je totiž vyhodíte z okna...

1. Počítač Vám nebude fungovat...

Možná jste to někdy zažili. Po hodinách práce, nadšení a očekávání. Stisknete tlačítko a nic se nestane. Počítač se tváří jakoby nic. Velmi často je to z důvodu špatného výběru komponent, které nejsou mezi sebou kompatibilní.

Někdy je to jen drobnost, špatně zapojený kabel apod... ale nejčastěji to je nekompatibilita. V takovém případě Vás bohužel nečeká nic moc příjemného. Pro začátečníka je řešení problému naprostá noční můra. A když se zadaří najít problém, nastává jeho odstranění.

Vrátit špatné komponenty. Objednat nové a znovu se pokusit o zprovoznění. Dost velká nepříjemnost...

2. Zaplatíte zbytečně moc peněz...

Vybírat komponenty podle oka, odhadu nebo zdání se nevyplácí. Často se to může zdát jako super nápad, ale bez hlubších znalostí a spojitostí, proč vybrat zrovna tyhle komponenty to prostě nejde.... Proč? Nastává totiž paradoxní situace.

Pojďme si to vysvětlit na příkladu. Postavíte si herní počítač za 30 000 Kč, funguje, vypadá dobře, ale to ještě nevíte že stejně výkonný počítač jste mohli mít o 5000 až 10 000Kč levněji. Stačilo vědět jaké komponenty vybrat.

3. Kvalita je více než kvantita...

Často se setkávám s počítači, kde se jede hlavně na čísla a parametry. Do určité míry to samozřejmě dává smysl, ale je potřeba znát i druhou stranu mince. Typický případ je výkon zdroje. Představte si počítač s odběrem 300W. A dva lidi co ho budou stavět.

Jeden šáhne po 750W zdroji za 1200 Kč a druhý vybere 550 W za 1400 Kč. Na první pohled se může zdát že první volba je určitě lepší. Máme větší výkon za méně peněz. Bohužel je to jen zdání, opak je pravdou. Výkon zdroje je sice důležitý parametr, ale není jediný.

Co pro Vás bude lepší? Zbytečně výkonný zdroj s horší kvalitou? Nebo zdroj s dostatečnou rezervou, vyšší kvalitou a životností? U prvního zdroje máte obrovskou rezervu ve výkonu a někoho by mohlo napadnout že to je super do budoucna.

Ne není, zdroj pravděpodobně nevydrží do dalšího upgradu a pokud náhodou ano, jeho výkon i tak nevyužijete. Druhý případ s 550W zdrojem Vám přináší benefity okamžitě. Díky větší účinnosti Vám šetří peníze za elektřinu a díky vyšší kvalitě Vám vydrží opravdu dlouho.

4. Koupíte si počítač, který není pro Vás...

Musíte vědět na co přesně počítač chcete. Budete hrát hry? Budete stříhat video? Nebo oboje? Jaké máte rozlišení monitoru? Kolik chcete mít FPS? A poznám vůbec tolik FPS? Při stavbě nebo výběru počítače, musíte vědět co přesně chcete. Jinak nebudete spokojeni a vyhodíte peníze.

Mnoho lidí se pak diví, že i když jim kámoš poradil ať si koupí Intel CORE i7 nebo i9. Nebo když vidí zaplacenou recenzi na internetu.... Stojí je to hromadu peněz a stejně nemají tolik FPS a čekali od toho více. Abych to lépe vysvětlil. Představte si že bydlíte na kopci u lesa a protože k Vašemu domu vede nezpevněná cesta,

potřebujete terénní auto, ale místo toho si koupíte Lambo. Je to sice strašně hezký, ale vůbec to neodpovídá Vašim potřebám a očekáváním. Budete parkovat daleko od svého domu a celej ten obří kopce vydupete pěkně pěšky. A to po každý, když někam potřebujete zajet, klidně i několikrát denně...Budete se svou volbou spokojeni?

5. Poznám to? Potřebuju to? Bude mi to k něčemu?

V předchozím bodě, jste se dozvěděli jak je důležité vybrat počítač přesně pro Vás a Vaše potřeby. Dobře, ale opravdu víte co potřebujete? Co má pro Vás přidanou hodnotu a co je marketingový trik? Příklad s autem je asi pochopitelný pro každého, ale s počítači už je to složitější. Je v pořádku koupit si nejnabušenější herní počítač, proti tomu nelze nic namítat. Ale jen v případě že víte co děláte. V případě že si přesně uvědomujete co Vám to přinese. Pokud si takový herní pc koupíte jen proto, že to je cool, nebo že ho má támhleten youtuber... nebo proto že jste si mysleli... nedává to smysl a jen vyhazujete peníze z okna.

Problematika je mnohem složitější než by se mohlo zdát... nastudovat a pochopit jak nejlépe vybrat herní počítač, jak správně vybrat komponenty vyžaduje komplexní znalosti a čas a úsilí na jejich získání.

Je  proto mnohem jednodušší nabídnou Vám doporučené herní sestavy, než se snažit vysvětlit celou problematiku.

Snadno a bez obav si vyberte svůj ideální herní počítač.

Doporučené HERNÍ POČÍTAČE pro rok 2023

- aktualizace každý týden!!!

Všechny počítače jsou navrženy pro co nejlepší poměr cena / výkon / kvalita. Vybírám komponenty podle testů a osobních zkušeností. U každého počítače máte několik variant chlazení, skříní apod... pokud víte co děláte, můžete si sestavy dále měnit.

HERNÍ počítač do 15 000Kč
HERNÍ počítač do 20 000Kč
HERNÍ počítač do 25 000Kč
HERNÍ počítač do 30 000Kč
HERNÍ počítač do 35000Kč
HERNÍ počítač do 40 000Kč
HERNÍ počítač do 45 000Kč
HERNÍ počítač do 50 000Kč
HERNÍ počítač do 60 000Kč
HERNÍ počítač do 70 000Kč